[...] gotowości, wyższy wyrzut insuliny odkłada energię w tkance tłuszczowej by zabezpieczyć się, jednym słowem by 'przeżyć'. Natomiast ostatni posiłek obfity w węglowodany, białka, a również tłuszcze często zdegradowane przez proces smażenia (np. smażone całe kurczaki) powodują nie tylko duże obciążenie dla układu pokarmowego w nocy, który [...]
[...] dwudniowa przerwa celem pobudzenia przysadki mózgowej do pracy. Niezmiernie ważne jest podawanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka w codziennej diecie zawodnika stosującego HGH. Białko powinno oscylować na poziomie 3 nawet do 4 g / kg wagi ciała. Przy czym ponad 70% białek powinno być najwyższej [...]
[...] tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej, jeden element pozostaje niezmienny, niezależnie od rodzaju stosowanej diety - jest nim wysokie spożycie białka. Tak, ja również dobrze znam kulturystów, którzy przysięgają, że dochodzą do wspaniałej rzeźby, stosując dietę, w której 20 % kalorii pochodzi z białka, a 70 % - z [...]
[...] czasu reakcji(poprawa refleksu) i łagodzenie stanów depresyjnych, co może istotnie poprawiać samopoczucie. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. [...]
[...] tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej, jeden element pozostaje niezmienny, niezależnie od rodzaju stosowanej diety - jest nim wysokie spożycie białka. Tak, ja również dobrze znam kulturystów, którzy przysięgają, że dochodzą do wspaniałej rzeźby, stosując dietę, w której 20 % kalorii pochodzi z białka, a 70 % - z [...]
[...] ze śmieciowym jedzeniem. Źródłem węglowodanów w moich posiłkach jest: - makaron - ryż brązowy - płatki owsiane - ciemne pieczywo razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały ser - ryby Źródłem tłuszczy w moich posiłkach [...]
[...] podnosimy strawność białek wskutek denaturacji, która umożliwia potem enzymom trawiennym dostęp do wiązań peptydowych. Jednak już podczas brunatnienia mięsa lub odwodnienia białka, gdy smażymy lub grillujemy efekt może być już odwrotny. Co niekorzystne? Gdy zbyt długo ogrzewamy potrawę i pod coraz większą temperaturą dodatkowo większa ilość wody [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jesteś mezomorfikiem); 400kcal (Jeśli jesteś ektomorfikiem). Przykładowo wyszło Ci 3500 kcal i ważysz 80kg. Teraz należy ustalić odpowiednie wartości białka/węgli/tłuszczy (dalej b/w/t). I tak dla węglowodanów – będziemy potrzebować ich 4-6g na kg masy ciała. Białka będziemy potrzebować 2,2-2,5g na kg masy ciała. Natomiast [...]
[...] Medium ) 53-63g - S (z ang. Small ) poniżej 53g Wartość energetyczna oraz składniki odżywcze jaj Wartość energetyczna w 100g jaj to 139kcal. Ponadto zawierają one 12.5g białka, 9.7g tłuszczy oraz 0.6g węglowodanów. Jaja są również bogate m.in. w cynk i wiele innych mikroelementów tj. wapń, fosfor i potas. Niestety jajka zawierają również [...]
[...] Białka są zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą, niczym ruchomymi zawiasami, wiązaniami peptydowymi. Dzięki wiązaniom peptydowym aminokwasy w określonych białkach mają możliwość przemieszczania się między sobą, co umożliwia białkom geometryczne zmiany kształtu nadające im dużą ruchliwość. Powyższe zjawisko pozwala białkom [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wchodzą w grę. STOSOWANA DIETA: Niestety, ale znam tylko ogólniki diety, tzn. wiem co jest wskazane, a jakie jedzenie należy pomijać. Wiem, że w codziennej diecie za mało mi białka, a za dużo tłuszczy i węgli, lecz z braku funduszy nie mogę wprowadzić konkretnej diety. Raz na jakiś czas, jak pojawi się lepszy pieniądz to nakupię odpowiednich [...]
[...] zwierzęcych jak i roślinnych. Białko zwierzęce jest lepszej jakości niż roślinne, dlatego one powinno być głównym źródłem tego składnika w diecie. Aczkolwiek, zarówno białka roślinne jak i zwierzęce powinny być wliczane w diecie (dla tych co liczą spożycie białka). Źródła białka w diecie: Należy wybierać mięso nieprzetworzone i samemu je [...]
[...] pochodzi z tłuszczów, 25,2 z białek i 1,6 z węglowodanów. Pisząc średniej wielkości jajko będę się odnosil do jajka o wadze 50g. BIAŁKA Jedno srednie jajko dostarcza ok. 6,3 białka. Połowa niego pochodzi z bialka, a połowa z żółtka. Bialko jajka jest bialkiem charakteryzującym się wysoką wartością biologiczną. Ze wszytskich produktów odznacza się [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] oleju roślinnego.Pełni on rolę nośnika w przetwarzanej żywności lub emulsyfikatora w kosmetyce. Badania wykazały że rafinowany olej orzechowy nie posiada wykrywalnego białka dlatego też nie wywołuje on alergii. Chociaż nie rafinowane lub swieże oleje, które sa używane do gotowania orzechów, zawierają białko i powinny być unikane. Ostatnio [...]
[...] na długowieczność. W jednym ze swoich eksperymentów, Dr. Fontana wykazał, że długotrwała (3-15 lat) restrykcja kalorii (1779 +/- 355 kcal/dzień) przy adekwatnej podaży białka, witamin i składników mineralnych u zdrowych, szczupłych mężczyzn i kobiet przyczynia się do obniżenia T3 i FT3, ale co ważne nie powoduje obniżenia T4 i FT4 oraz [...]
[...] stosuje się jej aż dwa razy więcej. Słodycze to mój wróg? Na pewno w dużych ilościach nie pomagają w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Ale na przykład ciasta dostarczają nam białka i wapnia. Niegroźne w rozsądnych ilościach są lody i ciastka, które zapewniają dużo energii, wapnia i fosforu, zapełniają też zapotrzebowanie na cukry. "Wrogami" na [...]
[...] i nigdy nie będzie uważana za dietę poprawną zdrowotnie w kręgach medycznych jak i kręgach dietetyków. Podstawowym zarzutem dla diety kulturystycznej jest zbyt duże spożycie białka zwierzęcego, swego rodzaju monotonia dietetyczna, - czyli nieurozmaicone spożywanie każdego dnia takich samych posiłków, oraz całkowita eliminacja z diety niektórych [...]
*************************************************************************** UPGRADE'Y SA NA KONCU POSTU ORYGINALNEGO, WIEC PO PIERWSZYM PRZECZYTANIU CZYTA SIE OD KONCA... AKTUALNY UPGRADE; V.O.6 Z DNIA 25 XI 2006... *************************************************************************** NIE SADZILEM ZE ZALOZE KIEDYS TAKI TEMAT. Merytorycznie [...]